Sistem DARSGO – sistem cestninjenja tovornih vozilo v Sloveniji

Republika Slovenija bo 1. aprila 2018 uvedla elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila). 

Uvajanje poteka že deset let, a šele tretji poskus javnega razpisa je bil uspešen. To kaže na kompleksnost in zahtevnost projekta. Slovenija je prva evropska država, ki bo iz delujočega sistema s cestninjenjem na cestninskih postajah z zapornicami za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg prešla na elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, torej sistem brez zapornic. Druge evropske države, ki so uvedle podoben sistem, so prej tudi za tovorna vozila poznale vinjete ali pa sploh niso zaračunavale uporabe avtocest. Te države se niso soočale z enakim finančnim tveganjem kot Slovenija. Nov sistem bo vključen, ko bo DARS 100-odstotno prepričan, da deluje pravilno in zanesljivo. To bo konec prvega trimesečja leta 2018. Postavljeni so vsi cestninski portali in Dars je že pridobil potrebno število naprav DarsGo za elektronsko cestninjenje.

Registracijo in pridobitev naprave DarsGo je možno urediti na DarsGo servisih (matičnih DarsGo servisih v Ljubljani, na počivališčih Lopata, Maribor in Grabonoš ter mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Fernetiči). Od začetka leta 2018 naprej bo DarsGo naprave mogoče pridobiti ter urediti registracijo tudi na bencinskih črpalkah na avtocest in na strateških točkah ob avtocestah. Takrat bo pričel delovati tudi zasebni del spletnega portala www.darsgo.si.

 

Sistem za zbiranje podatkov za cestninjenje je že vzpostavljen in se ga bo konec novembra pričelo testirati skupaj z DarsGo napravami. Postavljeni so vsi cestninski in nadzorni portali, ki bodo preko nameščenih anten vzpostavili komunikacijo z DarsGo napravo v vozilu ter podatke posredovali v centralni sistem preko telekomunikacijskega omrežja. Sistem je zasnovan tako, da deluje tudi v primeru izpada posameznega portala ali centralnega sistema (podvojena infrastruktura).

DarsGo napravo bo mogoče dobiti in uporabljati, ko bo podjetje ter vsako njihovo vozilo registrirano za uporabo DarsGo sistema. Ureditev bo mogoča preko zasebnega dela DarsGo portala, neposredno na DarsGo servisih in zalednih pisarnah.

Naprava DarsGo ni prenosljiva med vozili – na njej je zapisana registrska številka vozila in EURO-emisijski razred, število osi pa je potrebno nastaviti pred vsako vožnjo na sami napravi.

Predvidoma konec novembra bo začelo teči dvomesečno obdobje poskusnega obratovanja sistema DarsGo. V njem bodo sodelovali domači prevozniki, ki se bodo do takrat že uspešno registrirali. V tem obdobju se plačuje cestnina v obstoječem sistemu do 31.3.2018 do 23:59. Začetek delovanja novega sistem bo na velikonočno nedeljo,  1.4.2018 ob 0:00. Preklop z obstoječega sistema na DarsGo sistem bo enkraten in nepovraten. Ne bo vzporednega delovanja, zato morajo biti vsi sistemi testirani in delovati brezhibno.  Ob pričetku delovanja novega sistema bodo morale biti v vozilu nameščene nove naprave DarsGo.

Tovorna vozila bodo do odstranitve cestninskih postaj še vedno uporabljala pasove za tovorna vozila.